Restauratie Domtoren

In het najaar van 2023 is gestart met de demontage van de gigantische steiger, die daar in 2020 werd neergezet ten behoeve van de restauratie van de Domtoren. Aannemingsbedrijf Nico de Bont is de partij die deze restauratie met een groot team uitvoert. Eerder werd al met dit bedrijf samengewerkt, en uiteraard werd er niet lang getwijfeld toen ik werd benaderd met de vraag om een belangrijke stap van het restauratieproces in beeld te brengen.

Het demonteren van het bovenste gedeelte van de steigers, bood (voorlopig) de laatste kans om een aantal belangrijke elementen van dichtbij in beeld te brengen. Zo werden onder andere alle waterspuwers gefotografeerd. Deze bevinden zich op een hoogte die straks alleen nog bereikbaar is met een (onnauwkeurige) drone.

Het fotograferen op grote hoogte is iets wat me goed afgaat, en ook de Domtoren is een plek waar ik al eerder beeld gemaakt heb. Het was echter een unieke kans om me aan de buitenkant van de toren te begeven, en het vakmanschap waarmee de restauratie wordt uitgevoerd in beeld te brengen.

Sneak previews van de beelden werden door de opdrachtgever gedeeld via verschillende kanalen. Ik ga in de toekomst nog meer stappen en mijlpalen van dit prachtige project in beeld brengen, stay tuned…

Het Domplein gezien vanaf de toren.